50 jaar KSA Herdersem: dat wordt gevierd!

KSA Herdersem werd in 1964 opgericht, op initiatief van toenmalig pastoor Goemaere. Vijftig jaar later is de beweging nog steeds een vaste waarde binnen het Herdersemse verenigingsleven. Om de mooie jaren te vieren, wordt er een heus jubileumjaar op poten gezet. Ook de historiek van de Katholieke Studenten Actie in Herdersem wordt hierbij niet vergeten. 

De viering van dit vijftigjarig jubileum ging van start op 15 februari 2014. Een misviering, onder leiding van monseigneur Van Looy,  bisschop van Gent, was alvast de eerste activiteit waarop dit gevierd werd. En het was zeker niet de laatste waarbij de Herdersemse KSA dit jaar in de bloemetjes wordt gezet. Na de misviering volgde ook nog een gesmaakte receptie voor de Herdersemse verenigingen en een feestmaaltijd voor alle oud-leiding die op de uitnodiging was ingegaan. Het werd dan ook een gezellige avond, waarbij men verbroederde en herinneringen van vroeger ophaalde.

KSAHerdersem_Oud-leidingsetentje

Deze activiteit is echter nog maar het begin. Een week later, op 22 februari, werd het vernieuwde jeugdhuis heropend. De jeugdbeweging is dus zeker en vast van plan er nog eens vijftig jaar bij te doen! Later dit jaar volgt er ook nog een oud-leidingsweekend, waar zoals elke vijf jaar alle oud-leiding gewoontegetrouw nog eens samen op kamp gaat. En om dit gouden jubileumjaar af te sluiten volgt er in september nog een kers op de taart: een heus feestweekend. Dit weekend zal doorgaan op vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 september 2014. Hou dus zeker deze data vrij!

Een jubileum is natuurlijk hét uitgelezen moment om ook eens stil te staan bij het rijke verleden. Want jeugdbewegingen, dat is springlevend erfgoed! KSA Herdersem is daarom, i.s.m. heemkundige kring De Faluintjes, hard aan het werk rond de eigen geschiedenis . Zo was er op het oud-leidingsetentje al een powerpoint te zien, waarbij foto’s werden getoond uit het rijke fotoarchief van de KSA. En er was ook een tijdlijn van 6 meter lang, gemaakt op prikborden. Hierop stonden de voorbije 50 jaar afgebeeld, en alle oud-leiding en sympathisanten konden anekdotes, evenementen, gebeurtenissen, etc… aanvullen of verbeteren. Op het einde van de avond stonden op die manier de prikborden vol met een halve eeuw lokale geschiedenis.

 KSAHerdersem_Tijdlijn

En het historiek-luik stopt zeker niet bij die ene keer. De bedoeling is om zoveel mogelijk informatie over KSA Herdersem te verzamelen en dit tegen september in een publicatie te gieten. En er wordt ook duchtig gewerkt aan het ordenen van de archieven en het inzamelen van materiaal. Op die manier kunnen we verzekeren dat men dit stukje Herdersemse geschiedenis bewaren en behouden voor de toekomst. Tot slot zal er ook nog een kleine tentoonstelling op het feestweekend in september komen, waarbij de rijke KSA-geschiedenis aan het grote publiek getoond zal worden. Zeker de moeite waard dus om eens te bezoeken!

Kan jij ons op de een of andere manier hier mee helpen? Laat ons dan iets weten op 50jaar@ksaherdersem.be . Alle hulp is welkom!