FIER op het immateriële

In de Faluintjesgemeenten is er heel wat immaterieel cultureel erfgoed(kortweg ICE) of niet tastbaar erfgoed te vinden. Zelfs in kleine en landelijke dorpen als Baardegem, Herdersem, Meldert en Moorsel vind je een heel scala aan typische lokale tradities, feesten, gerechten, dialecten, jeugdbewegingen, ambachten, liedjes, volkssporten, verhalen…

Heemkunde Vlaanderen en Tapis Plein riepen eind augustus een nieuwe rubriek in het leven voor de Bladwijzer, het tijdschrift dat elke vier maanden praktische bijdragen over erfgoedzorg, erfgoedontsluiting en het beheer van lokale erfgoedorganisaties bundelt. In deze Fier-gazet zet een heemkundige of erfgoedvrijwilliger fier het immaterieel erfgoed in zijn eigen gemeente in de kijker. Leven en beleven met wortels in het verleden en een blik op de toekomst staan centraal. In deze eerste editie kwam Heemkundige Kring De Faluintjes en het ICE uit onze regio aan bod! Je ontdekt de FIER-gazet, en ons niet-tastbaar erfgoed, hier

Misschien vormt dit wel de eerste aanzet voor een totale inventaris van het immaterieel cultureel erfgoed in onze regio? Wordt ongetwijfeld vervolgd…